Choď na obsah Choď na menu
 


Domáce pamlsky

16. 3. 2013

Zohnať zdravú a chutnú mňamku pre psy vie byť niekedy problém. Pamlsky ktoré nie sú prifarbované, solené alebo inak nevhodne dochucované či chemicky konzervované a sú z kvalitných surovín sú neprimerane drahé. Varené mäso je nepraktické pretože sa skoro kazí a špiní ruky pri odmeňovaní a sušiť si mäso doma tiež nie je zrovna ekonomické.

Výbornou alternatívou ku komerčne vyrábaným pamlskom je upiecť si doma psie sušienky. Najzákladnejší recept je pečienkový.

Na presné pomery surovín musí prísť každý sám. Ak dáte do cesta dostatok múky, bude sa dať vyvaľkať a vykrajovať z neho jednotlivé koláčiky. Takéto výrobky sú najtrvanlivejšie a najpraktickejšie na manipuláciu, ale vykrajovanie je pomerne pracné. My pohodlnejší si vystačíme s tekutým cestom do ktorého múku vôbec nemusíme dávať, stačia sparené ovsené vločky. Toto riedke cesto sa len vyleje na papier na pečenie do vrstvy hrubej cca 1cm. Upečený plát cesta sa nakrája nožom na primerané kúsky. Pamlsky sa skladujú v chladničke (max tri dni) a zvyšné počkajú na svoje využitie v mrazáku.

Základ pre obe cestá je rovnaký- hydinová, bravčová, hovädzia alebo akákoľvek iná pečeň rozmixovaná na kašu. Na jeden plech tekutého cesta stačí cca 250g pečene. Do pečene sa pridajú dve celé vajíčka, hrnček sparených ovsených vločiek a môže sa pridať aj nejaká najlepšie zdravá múka (obyčajná celozrnná, špadlová, pohánková,...). Pre tekuté cesto stačí 1 hrnček múky a jeden hrnček vločiek, zatiaľ čo do cesta ktoré chcete vykrajovať formičkami pridávate múku dovtedy, kým sa s ním nedá pracovať.

Cesto je možné rôzne vylepšovať. Atraktivitu pamlsku zvýši rozdrvený strúčik cesnaku a/alebo trošku byliniek (sušených alebo čerstvých, ja rada dávam sušenú majoránku a čerstvú petržlenovú vňať).

Pečienku je možné doplniť ale aj úplne nahradiť konzervou tuniaka, sardiniek, akýmkoľvek surovým mletým mäsom alebo tvarohom. Myslím si, že je zbytočné písať presné recepty, pretože jednoducho stačí zmiešať tieto mäsové zložky s vajíčkami, nejakou múkou a prípadne aj s nastrúhanou mrkvou či inou zeleninou/ovocím, bylinkami, podrvenými vaječnými škrupinami, minerálnymi doplnkami pre psy,... Prídavok oleja, masti či masla ešte zvýši chutnosť pamlskov.

 Pečieme pri nízkej teplote, a dosušíme voľne na vzchudu.

Tu mám dve tekuté cestá:

1. cesto Pečienkové: 250g pečeň + 2vajíčka + múka 1hrnček + ovsené vločky 1hrnček + cesnak 1 strúčik

2. cesto Mäsové: 250g mleté hov. mäso + 1 hr. ovsené vločky  + 2 vajíčka + 1 postrúhaná mrkva

 

2013-03-15-14.28.14.jpg

pečienkové cesto po upečení

2013-03-15-14.53.44.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mäsové pamlsky som po upečení nakrájala, rozptýlila po plechu a ešte vrátila do rúry aby sa dosušili. Pečienkové doschli nakrájané na menšie kocky voľne na vzduchu

2013-03-15-14.56.02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A finále

2013-03-15-16.16.50.jpg

aj s ochutnávačom (alebo že by s novou príchuťou? )

 2013-03-15-16.52.08.jpg

Tvarohové sušienky

1 tvaroh, 2 vajíčka, 1 lyžica slnečnicového oleja, kopec múky až kým sa cesto nedalo vyvaľkať a vykrajovať srdiečka, príladne ušúľať v rukách gulička, ktorú som trošku pripučila aby mala príjemnejší tvar.

2013-03-29-22.32.45.jpg

Tvarohovo-sardinkové

2 vajíčka, tvaroh, konzerva sardiniek vo vlastnej šťave, 4 dávky lososového oleja, múka

2013-03-29-22.31.01.jpg

2013-03-29-23.10.05.jpg

Sušené mäso

v malých množstvách a nakrájané na naozaj tenkú kúsky sa usuší aj na radiátore alebo len tak pri otvorenom okne. Na väčšie množstvá sa dá použiť sušička na ovocie, prípadne trúba. Žiaľ trvá to niekoľko hodín aj pri najchudších mäsách, a s rastúcim obsahom tuku rastie doba sušenia.

 

fotografia1719.jpg

 

fotografia1723.jpg